T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANKARA / ALTINDAĞ - Sıdıka Kınacı İlkokulu

REHBERLİK NEDİR?

REHBERLİK NEDİR?

REHBERLİĞİN TANIMI:

 

Bireyi tanımak, onu kendisine tanıtmak, problemlerini çözmesi, gerçekçi kararlar alması, kapasitelerini geliştirmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir biçimde uyum sağlamak için uzman kişilerce bireye yapılan sistemli, bilimsel ve profesyonel bir yardım sürecidir.

En geniş anlamda rehberlik, bir insanın başka bir insana ya da gruba, o insanın ya da grubun en iyi biçimde yaşamasına, insanların kendilerini gerçekleştirmelerine en elverişli yolları bulabilmeleri için yapılan yardımlardır.

 

Bir başka tanıma göre rehberlik,  gençlerin hem kendi kendilerini hem de çevreleri ile olan ilişkilerini daha iyi anlamaları ve onların kendilerine ait problemlerin çözümünde anlayış kazanmaları ve duruma en uygun kararları almaları için yapılan teknik yardımlardır.

Böylece sağlanan olanak ve yardımlarla genç, ruh sağlığı için önemli şu soruların cevaplarını bulabilmelidir.

 

"Ben kimim?", "Ne olmak istiyorum?", "Ne olmalıyım?", "Kuvvetli ve zayıf taraflarım nelerdir?", "Başka insanlarla nasıl bir ilişki kuruyorum?"

 

Bu sorulara gencin verdiği cevapların gerçeğe uyarlığı ve yerindeliği onun iç ve dış yaşamında kuracağı bağların ahengini sağlayacak, sağlıklı bir benlik tasarımı ve onurlu bir kişilik geliştirmesini kolaylaştıracaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.08.2023 - Güncelleme: 22.09.2023 14:02 - Görüntülenme: 86
  Beğen | 0  kişi beğendi